top of page
ONTHAAL
VD achtergrond 1 (002).jpg
VD achtergrond 1 (002).jpg

PROGRAMMA

PROGRAMMA

Je vindt hier het volledige programma. Klik op de knoppen om te herbekijken of om te lezen

 

 

Naar een waardevoller sociaal contract

Lezing door Ingrid Robeyns

AS9e-D304iq_sZqh1m-L0zYRa3AJrV1sMfOSFHT4

Prof.Dr. Ingrid Robeyns (Universiteit Utrecht) gaat dieper in op het belang van reproductieve arbeid, de impact van covid-19 en hoe zorgarbeid een prominentere plaats moet krijgen in onze economie en samenleving. Ingrid Robeyns werkt reeds geruime tijd rond de vraag waartoe onze economie dient, wat het doel ervan moet zijn, en het belang van duurzaamheid en rechtvaardigheid hierin. In 2020 publiceerde ze het boek Rijkdom: Hoeveel rijkdom is nog verantwoord? over hoe een rechtvaardige samenleving omgaat met extreme rijkdom en ecologische duurzaamheid.

Professor Ingrid Robeyns is econoom en filosoof, en als hoogleraar Ethiek van Instituties verbonden aan de Universiteit Utrecht’. Zij doctoreerde in 2003 aan de Universiteit van Cambridge bij Amartya Sen op een proefschrift over genderongelijkheid.

 

In samenwerking met Nederlands-Vlaams Huis deBuren. 

Spoken word en onze eisen voor een zorgzame samenleving

Luister hoe spoken word-artieste Sakina pleit voor een andere wereld. Sakina is een slam poet die schrijft sinds 2013, over verschillende zaken die haar raken. Voor Sakina is schrijven een uitlaatklep, een vorm van zelfreflectie en natuurlijk een manier om zware thema's in een luchtig en interactief jasje te steken. Op het podium brengt ze die tot leven. Sakina liet zich voor deze tekst inspireren door de eisen van Furia en haar kijk op intersectioneel feminisme.

 

 

Maak kennis met de eisen van Furia voor een gelijke en zorgzame samenleving. Je kan onze visietekst en onze eisen ook in pdf lezen.

Lees hier de verslagen van de werkwinkels

OVER FEMINISME EN ANTIRACISME

De antiracisme-beweging won het voorbije jaar ook in België aan kracht en zichtbaarheid.
Enkele jonge activistes vertellen over hun strijd tegen racisme én seksisme. Wat houdt hen bezig? Waar strijden zij voor? Hoe verhouden ze zich tot de feministische beweging?

  • Faiza Osman is één van de vrouwen achter Tell Her Stories, een gemeenschap waar vrouwen verhalen en ervaringen uitwisselen in een veilige omgeving, ongeacht hun moedertaal, culturele achtergrond of sociaal-economische status.

  • Warda El-Kaddouri onderzoekt, is literatuurwetenschapper, journaliste en columniste. Ze promoveerde met een proefschrift over religie en identiteit in Duitse literatuur. Dit jaar werd ze verkozen als Scherpsteller door deBuren en PILAR, een eretitel voor een opkomende kritische denker. Vandaag werkt ze bij De Groene Amsterdammer.

  • Ida Dequeecker Furia-lid, mede-oprichtster van Dolle Mina, van Fem-Soc beweging en van BOEH!, neemt tijdens de tweede helft deel aan het gesprek.

Abbie Boutkabout modereert. Zij is redactiecoördinator bij Kif Kif en heeft een podcast This Is What I Read. 

Afrofministe en spoken word artieste Lindah Leah Nyirenda brengt krachtige slam poetry.

Beeld Ecofeminsime.jpg

ECOLOGIE + FEMINISME

= ECOFEMINISME?

Is de som van ecologie en feminisme ecofeminisme? Wat is ecologisch aan feminisme en wat is feministisch aan ecologie? Hoe verhoudt de feministische beweging zich ten opzichte van de klimaatbeweging en omgekeerd? Wat met wasbare luiers als vooral vrouwen het waswerk doen? 

Deze en andere vragen leggen we jullie voor.

Twee ecofeministen buigen zich over jullie antwoorden:

  • Anneleen Kenis, postdoctoraal onderzoekster politieke ecologie van het FWO-Vlaanderen en coauteur van ‘De mythe van de groene economie’(Epo)

  • Marijke Colle, biologe, activiste en feministe

Iris Verschaeve (Furia en Gents MilieuFront) leidt het geheel in goede banen, Zahra brengt het in beeld.

Tussenin leert Karina Marte (OurEcoLifestyle) ons hoe je een shampoobar kan maken.

Beel wereldwijde zorgketting.jpg

De keten van vraag en aanbod van zorg omspant vandaag de hele wereld. Ook in België werken veel buitenlandse vrouwen als nanny, poetsvrouw, huishoudhulp of verpleegkundige. In de workshop Wereldwijde Zorgketting richten we onze focus op hun verhalen, hun noden en behoeften. In welke omstandigheden werken ze? Hoe zorgen zij op hun beurt voor hun familie en naasten? Volstaat hun inkomen om ook zelf ‘zorg in te kopen’?

Na een film die inzicht geeft in ‘globale zorgkettingen’ brengt een panelgesprek kennis samen uit de academische wereld, de vakbonden en organisaties van domestic workers en/of etnisch culturele minderheden.

Moderatrice: Keltoum Belorf, journaliste bij De Wereld Morgen

Panel: 

Sigrid Vertommen, postdoctoraal onderzoeker (Global Fertility Chains) aan de vakgroep Conflict & Development van de UGent; tevens initiatiefnemer van de Vrouwenstaking aan de Universiteit Gent.

Amal Miri is als doctoraal onderzoeker verbonden aan het Centre for Research on Culture & Gender van de Universiteit Gent. Ze doet onderzoek naar de ervaringen en belevenissen van vrouwelijke huwelijksmigranten op het kruispunt van moederschap, affectief burgerschap en integratie.  Ze werkte eerder bij  ella vzw als projectmedewerker migratie en is nog steeds in hart én virtueel betrokken via de algemene vergadering. 

Jan Knockaert, coördinator FAIRWORK Belgium.

WERELDWIJDE ZORGKETTING

Dankwoord en afsluiting

De schepen voor Gelijke Kansen van Gent, Astrid De Bruyckere, en co-voorzitsters van Furia Merel Terlien en Iris Verschaeve blikken met ons terug én vooruit.

Als pauze programmeerden we kortfilms uit het gelijke kansen middenveld. Bekijk ze hier. 

 “Bewogen dromen”, een kortfilm met Persephone vzw

Persephone, een organisatie door en voor vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte, maakte deze kortfilm samen met ONT MOET, een samenwerkingsverband en artistieke praktijk. Vertrekpunt is een gedeelde fascinatie voor beweging en dans en noties als creativiteit, zelfzorg en uitwisseling.  

contact Persephone vzw: [email protected] 

contact artiesten: nellehensblog.com/contact/ en sarahlederman.be

Campagne ‘Al wat we delen’

Een campagne en film over de geleefde ervaringen van groepen, met als doel wederzijdse solidariteit aanwakkeren. Een initiatief van BOEH! (Baas Over Eigen Hoofd) in samenwerking met Uit De Marge, Kif Kif, Victoria Deluxe, Netwerk tegen Armoede, Karamah EU en Furia, en onderschreven door onder meer Vrouwenraad, ella, Femma en çavaria.

De Centrale en Furia wilden deze dag afsluiten met een wervelend concert door Manou Gallo, dat we met spijt in het hart moesten annuleren. Manou Gallo is afkomstig uit Ivoorkust. Ze vertelt: “Ik ging niet naar school, maar mijn grootmoeder bracht me de tradities bij, respect en waarden”. Als jong meisje speelde ze drum, een instrument dat vaak is weggelegd voor jongens. Op een dag maakte ze kennis met de basgitaar. Ze begreep meteen dat dit haar instrument zou worden. Haar muzikale carrière kreeg een boost toen ze bij de legendarische band Zap Mama terechtkwam. 

 

Manou Gallo bespeelt haar basgitaar als een percussie-instrument en zorgt zelf voor de zangpartijen. Van haar optredens gaat een onweerstaanbare kracht en energie uit.

 

Een proevertje : https://www.youtube.com/watch?v=1LRGN2AePIA&list=RD6uk-o-B7zKA&index=2

Twee werkwinkels stellen we uit naar een latere datum, omdat de uitwisseling zich niet leent voor een digitale ontmoeting

 

TE VERWACHTEN :

-alle bijkomende informatie over deze werkwinkels verschijnt hier-

 

Sekswerk: niets over ons, zonder ons 

Het morele taboe dat op sekswerk rust heeft grote gevolgen voor iedereen in deze vaak genegeerde sector. Dit werd nogmaals pijnlijk duidelijk toen duizenden sekswerkers tijdens de lockdown zonder inkomsten vielen. Enkele sekswerkers (v/m/x) gaan met ons in gesprek over hoe ze de crisis ervaren hebben, en wat de (on)zin is van een debat over sekswerk zonder hun inbreng. Ze leggen hun uitdagingen en voorstellen voor aan een panel van experts: Martine Claeyssens (Violett), Daan Bauwens (Utsopi), Sarah De Hovre (Pag-Asa) en Mieke Van den Broeck (Progress Lawyers Network). 

Marjan De Ridder brengt spoken word.

Sarah Scheepers (ella vzw) modereert.

In samenwerking met Utsopi, Violett, Vormingplus en Collecti.e.f 8 maars.

Achtergrondinformatie in de infotheek. 

 

De leefwereld van alleenstaande moeders (uitgesteld)

Meer informatie volgt

bottom of page